My z Alvarezu - 5. díl: Lenka Janáčková

27.04.2018 napsal Bc. Klára Vorlová


Zajímá vás, jaké to asi je vést cestovku? Říkáte si někdy, jak byste zájezdy sestavili jinak, že to přeci musí být hrozně jednoduché, a proč cestovky dělají to a nedělají ono? Chtěli byste vědět, jak asi vypadá ta milá slečna, která vám bere telefony a odpovídá na maily? Připravili jsme si minisérií rozhovorů s pracovníky kanceláře, kterou jsme nazvali My z Alvarezu. Kromě odpovědí na otázky okolo chodu kanceláře se seznámíte s námi i trochu osobně a alespoň tak budete mít představu, s kým ve skutečnosti jednáte.

My z Alvarezu - 5. díl: Lenka Janáčková

V dnešním rozhovoru jsem vyzpovídala dalšího člena "alvarezí rodiny", jehož práce není tak vidět navenek, ale je možná téměř ta nejdůležitější pro chod kanceláře. Lenka Janáčková je účetní, která pro nás externě pracuje již od dob bývalého majitele a zažila toho s námi opravdu požehnaně. Naprosto typicky ji vidíte s telefonem v ruce. I během vyúčtování s průvodci alespoň pětkrát vypne telefon, protože ji stále někdo volá. Nenechte se mýlit, je to jeden z nejochotnějších lidí a naučila jsem se o ní, že i když má ráda řád a pořádek a je velmi zodpovědná, tak je na druhé straně vždy ochotná vám pomoct a poradit a je velmi empatická. Paní Janáčková je v neustálem pohybu a shonu, ale když si udělá chvilku čas, rádi ji posloucháte, jak vyprávíte, co kde zažila. Stojí za to přečíst si rozhovor s ní, protože jednoznačně vyvrací mýtus, že by účetnictví byla nudná kancelářská práce. 

Dobrý den paní Janáčková, nejdříve děkuji, že jste souhlasila s tím zodpovědět mně pár otázek. Mohu se zeptat, jak dlouho již se živíte jako účetní a vystudovala jste nějakou ekonomickou školu?

V profesi účetní jsem od svých dvaceti let. Prošla jsem si řadou pracovních pozic, např. jsem pracovala v továrně s třísměnným provozem, brigádně jsem se stala uklizečkou, prodávala jsem zdravotnické potřeby a v holínkách a šátkem na hlavě jsem myla  hasičskou hadicí, rýžákem a kbelíkem v ruce hradecké vodojemy. Proto můžu říci, že si vážím každé profese a každého človíčka, který je v jakémkoliv pracovním postavení.

Byl to vždy Váš sen být účetní, nebo jste během života změnila profesní směr?

Od páté třídy základní školy jsem měla tento cíl. V době, kdy jsem byla na začátku rozhodování v mých 14-ti letech, tak za děti rozhodovali rodiče. Můj tatínek jako „hlava rodiny“ rozhodl o mé budoucnosti po svém: budeš chemikem! Tak se i stalo. Chemie je moje druhá srdeční záležitost po ekonomii a daních.

Jak dlouho již dělat účetnictví pro CK Alvarez a jak Vás vůbec oslovili?

Pro CK Alvarez pracuji od dob, kdy měla společnost ve vedení původní majitele manželé Komárkovi. To ještě vše bylo v režimu fyzické osoby a Mgr. Komárek spolupracoval se svým otcem. Jeho otec dosáhl již vyššího věku a rozhodl se odejít na zasloužený odpočinek, proto mě oslovili, zda bych s nimi nezačala spolupracovat – v počátcích pouze vyúčtování zájezdů a postupně i kompletní účetnictví včetně personálních záležitostí.

Vím, že Alvarez není Váš jediný klient samozřejmě. Pro kolik firem děláte účetnictví? Nemusíte být konkrétní, stačí alespoň číslo.

Číslo je zavádějící údaj, nic neříkající. Řeknu Vám to takto: práci, kterou dělám, mám velice ráda. Spolupracuji s CK ALVAREZ a je mi velkou ctí a spolupráce si velmi vážím. Na druhé straně spolupracuji se zemědělcem, který má doma krávu Máňu s úžasným čerstvě nadojeným mlékem, políčko a svoji maminku, která peče ty nejlepší tvarohové buchty, a nebo se zedníkem, který opravuje babičkám chlívky a i této spolupráce si vážím a obohacuje mě, jak osobně, tak i profesně.

To nás těší a i my si vážíme, co pro nás děláte! Teď ale doufám, že se neurazíte, když se řekne účetní, evokuje mně to nudnou kancelářskou práci. Když Vás ale pozoruji, jak jste stále v pohybu s telefonem u ucha, tak se mně zdá, že se ale vůbec nenudíte. Jak to zvládáte být v jednom kole? Odpočinete si vůbec někdy?

Nudná práce? To snad nee!!! Jedu si pro doklady k veterinárnímu lékaři, no a ejhle operace - tak nejprve pomáhám masírovat a zahřívat právě narozená koťátka a poté dostávám za odměnu doklady ke zpracování účetnictví. Jedu do autoservisu, tam po mně sice opravovat vozidla nechtějí, ale podat ráčnu, nebo přidržet nárazník, tak to zvládnu. Ještě si myslíte, že má práce je pouze v kanceláři ?

Takhle to tak určitě nezní. Právě jste vyvrátila stereotyp, který se všeobecně traduje. A jak tedy relaxujete?

Odpočinek  a relaxace je spojená opět s aktivitou. Kynologie, teraristika a dlouhé procházky v přírodě. Hodně času trávím u svých rodičů na chatě na samotě u lesa.

To vypadá, že souzníte hodně s přírodou...vrátím se teď zpátky k Vaší práci. Sice jsem na vysoké škole měla jen základy účetnictví, ale bohatě to stačilo, abych si udělala obrázek, že to není zrovna jednoduché. Musíte znát aktuální zákony, vyhlášky atd. Jak se udržujete v obraze? Chodíte třeba i na nějaká školení?

Studium, studium a zase studium. Jak víte CK ALVAREZ je členem Asociace cestovních kanceláří a tato ACK pořádá odborná školení zaměřená přímo na problematiku spojenou s chodem kanceláře. Tato školení jsou jedna z nejlepších. Bez stálého vzdělávání se tato práce nedá dělat.

A to nemluvím, jak psychicky náročné pro Vás musí být dělat vyúčtování zájezdů s průvodci. :-) Vím, že jste celkem klidný člověk, ale je něco co Vás dokáže vytočit? Nebo máte nějakou radu pro průvodce, čím by sobě i Vám ulehčili život?

Vyúčtování zájezdů a osobní kontakt s průvodci je jedna z mých nejoblíbenějších činností, které dělám. Není to jen o dokladech a penězích, ale samozřejmě také o zážitcích, krásných vzpomínkách i složitých situací a někdy i o smutných lidských příbězích. Je to o životě. Osobní kontakt s prima partou mladých lidí mně dělá radost a i práce jde lépe od ruky. Prostě mám ráda lidi z ALVAREZu.

Jak průvodce ze „světa“, tak i pracovníky z kanceláře .

Teď jste určitě každého z nás zahřála u srdce a myslím, že je to oboustranné. Zmínila jste zážitky a vzpomínky z cest, když už se pohybujete trochu v cestovním ruchu, nemáte chuť někam vyrazit na zájezd? Že byste zregenerovala, nabrala nové síly a nové zážitky? A kam byste se případně chtěla ve světě podívat? Láká Vás nějaká destinace?

Samozřejmě mám své tajné sny jako každý. Termín dovolené pro účetní je složitý – jednou má kontrolní hlášení, poté výplaty no a ani si člověk nevydechne a máme další povinnosti, statistiky, kontroly…

Ale vraťme se k tomu snu – ráda bych navštívila Galapágy, to je spojené s moji velkou láskou k želvám. Tak třeba až budu v důchodu. :-)

Tak to Vám přeji, abyste se tam dostala mnohem dříve. Na závěr bych se Vás zeptala, jaké máte koníčky? Vím, že už jsem položila dotaz, jak relaxujete, ale ne vždy se u každého hobby dá odpočinout. Je něco, co Vás zaměstnává mimo Vaší práci?

Jsem aktivní člověk, stále v jednom kole. Vše jsem na sebe již řekla, tak jenom na závěr, ještě se musím naučit jen tak odpočívat, zastavit ten rychlý život. Mám ráda chvilky se svoji dcerou, naslouchat jejím zážitkům, učit ji háčkovat, vyšívat, šít...

Mám ráda si sednout ke knížce s kávou nebo zázvorovým čajem.

Paní Janáčková, já Vám děkuji moc za odpovědi a přeji Vám více odpočinku a do budoucna jen to nejlepší!


Bc. Klára Vorlová

Klára vystudovala bakaláře na Fakultě informatiky a managementu v oboru Management cestovního ruchu. V Alvarezu během studia absolvovala praxi a den po státnicích začala v Alvarezu dělat PR a marketing. K tomu nastoupila na magisterský obor Mediálních studií na Univerzitě Karlově, ale kvůli pracovní vytíženosti musela studium přerušit. Ačkoliv miluje geografii a má o ni přehled, sama není zcestovalá, ale věří, že má stále ještě toho hodně před sebou a že jednou ten svět dobude. Kláře učaroval v 16 poker a dlouho se mu věnovala, dnes už na něj bohužel nemá čas. Miluje tenis, a to jak aktivně, tak pasivně a jako fanoušek se ráda dívá na jakýkoliv sportovní přenos od fotbalu, přes hokej, biatlon až po golf a mnoho dalších. Díky rodině byla velmi ovlivněna i v hudbě, která je pro ni velmi důležitá. Poslouchá interprety napříč různými žánry, nejradši však soul, funk a mottown 60. - 70.let.

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative