My z Alvarezu - 3. díl: Pavel Kladivo

22.01.2018 napsal Bc. Klára Vorlová


Zajímá vás, jaké to asi je vést cestovku? Říkáte si někdy, jak byste zájezdy sestavili jinak, že to přeci musí být hrozně jednoduché, a proč cestovky dělají to a nedělají ono? Chtěli byste vědět, jak asi vypadá ta milá slečna, která vám bere telefony a odpovídá na maily? Připravili jsme si minisérií rozhovorů s pracovníky kanceláře, kterou jsme nazvali My z Alvarezu. Kromě odpovědí na otázky okolo chodu kanceláře se seznámíte s námi i trochu osobně a alespoň tak budete mít představu, s kým ve skutečnosti jednáte.

My z Alvarezu - 3. díl: Pavel Kladivo

Tentokrát se k rozhovoru uvolil produkční Pavel Kladivo, který v kanceláři pracuje necelé dva roky. Nicméně jeho první spolupráce s Alvarezem sahá do roku 2015, kdy začal jako průvodce na zájezdech. Pavel získal inženýrský titul na fakultě Mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické a běhěm studií podnikl několik zahraničních cest a pobytů. I teď ještě párkrát do roka vyjede do světa provázet, především na nových zájezdech, které si sám vymyslí. Jeho stále místo je však v kanceláři. 

Ahoj Pavle, hned na začátek se tě zeptám, kam vedly tvé kroky, než ses dostal k práci produkčního v Alvarezu? Studoval jsi, pracoval jsi, nebo sis jezdil po světě?

Studoval jsem i pracoval. Ať už jsem ale dělal cokoliv, vždy jsem se to snažil skloubit s cestováním. Díky práci v Alvarezu v tom můžu pokračovat.

A co bylo tím rozhodujícím faktorem, že ses rozhodl pracovat zrovna v CK Alvarez?

Těch faktorů bylo hned několik. Důležitá byla první zkušenost s Alvarezem, kterou jsem získal ještě před nástupem do kanceláře, při provázení zájezdu. Velkou roli v rozhodování samozřejmě hrála také možnost i nadále cestovat a přitom mít zázemí v ČR.

Jakou oblast světa máš na starosti a jaká (é) destinace je (jsou) tvá srdcová záležitost?

Připravuji především zájezdy na Dálný východ. Také mám na starosti některé zájezdy do jiných částí Asie či do Afriky, ty jsou však svým počtem spíše okrajovou záležitostí.

Těžko se vybírá jedna destinace, každá země má své nezaměnitelné kouzlo. Aby se pro mě nějaká destinace stala srdeční záležitostí, musí tam být hory, minimum západních turistů a výborná kuchyně.

Jako produkční samozřejmě vymýšlíš nové zájezdy, tak ti dám teď prostor udělat trochu promo. Vyzdvihni jeden, který bys doporučil a řekni nám, proč právě o tento zájezd by lidi neměli přijít.

Opět nejde vybrat jen jeden. Z letošních novinek bych vyzdvihl dva zájezdy nabízející vyváženou kombinaci přírodních a kulturních památek. Kdo si vybere cestu Napříč Vietnamem, bude mít možnost během tří týdnů spatřit nejen přírodní skvosty a řadu památek, ale poznat i život etnických menšin v horách. Zájezd Za dědictvím Číny je ideální volbou pro ty, kdo se chtějí poprvé podívat do Říše středu. Program je výběrem toho nejzajímavějšího z východní části země – od tisíce let starých památek, přes nádherné přírodní scenerie, až po nejmodernější světové metropole.

Pro ty, koho lákají místa atraktivní, leč českými turisty nepříliš navštěvovaná, mohu doporučit dvě loňské novinky. Itinerář komfortního zájezdu Tibetské šperky Sečuánu účastníky zavede do autonomních prefektur Kardze a Aba, jejichž přírodní bohatství je dechberoucí. Dalším unikátním zájezdem je Formosa – krásný ostrov Tchaj-wan. Řada míst na ostrově splňuje požadavky pro zapsání do seznamu dědictví UNESCO, specifický politický status tohoto území to však neumožňuje. I proto zůstávají tamní přírodní skvosty většinou turistů opomíjeny. Zmíněný zájezd zavede účastníky nejen na nejznámější z těchto lokalit, ale také přiblíží život místních.

Co považuješ za nejtěžší na práci produkčního?

Nedopustit, aby se z produkování nejčastějších zájezdů stala rutina.

Mimo práce v kanceláři sám stále provázíš? Upřímně, co tě baví víc, produkovat zájezdy, nebo na nich provázet?

Baví mě oboje. Protože víc času trávím v kanceláři, je mi provázení vzácnější a asi se na něj proto víc těším. Když se ale stane, že jedu dva zájezdy za sebou, tak už se zase na konci těším do kanceláře.

Když jedeš na zájezd, jak se před tím připravuješ? Čteš nějakou literaturu, články, doplňuješ si znalosti? Nebo už to máš vše v hlavě, když jedeš na zájezd poněkolikáté?

Oblast, do které jako průvodce jezdím, mě zajímá, takže o ní čtu pravidelně i bez ohledu na zájezdy. Před odjezdem si hlavně procházím program a promýšlím, kde bude nejvhodnější o vybraných tématech hovořit. Často se to pak mění podle toho, co klienty nejvíce zajímá. Díky připravenému plánu či osnově se ale nemusím bát, že na něco podstatného zapomenu.

Co podle tebe odděluje dobrého průvodce od průměrného?

Schopnosti vcítit se do vnímání klientů a reagovat na jejich preference v průběhu zájezdu. Každý zájezd, i když se jede podesáté podle stejného itineráře, je unikátní. Skupina účastníků má jiné složení, mění se počasí i další podmínky na místě. Toho si dobrý průvodce všímá a přizpůsobuje tomu své rozhodování.

Na základě tvé odpovědi se vidíš tedy jako dobrý průvodce nebo máš někde své limity?

Pojeď se mnou na zájezd a přesvědčíš se sama. :)

Na závěr zabrousíme lehce do tvého soukromí…Máš nějaké koníčky? Čemu se věnuješ ve chvílích volna? Máš vůbec čas na nějaký odpočinek?

Toho času moc není. Cestování je pro mě koníčkem i prací..


Bc. Klára Vorlová

Klára vystudovala bakaláře na Fakultě informatiky a managementu v oboru Management cestovního ruchu. V Alvarezu během studia absolvovala praxi a den po státnicích začala v Alvarezu dělat PR a marketing. K tomu nastoupila na magisterský obor Mediálních studií na Univerzitě Karlově, ale kvůli pracovní vytíženosti musela studium přerušit. Ačkoliv miluje geografii a má o ni přehled, sama není zcestovalá, ale věří, že má stále ještě toho hodně před sebou a že jednou ten svět dobude. Kláře učaroval v 16 poker a dlouho se mu věnovala, dnes už na něj bohužel nemá čas. Miluje tenis, a to jak aktivně, tak pasivně a jako fanoušek se ráda dívá na jakýkoliv sportovní přenos od fotbalu, přes hokej, biatlon až po golf a mnoho dalších. Díky rodině byla velmi ovlivněna i v hudbě, která je pro ni velmi důležitá. Poslouchá interprety napříč různými žánry, nejradši však soul, funk a mottown 60. - 70.let.

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative