My z Alvarezu - 2. díl: Luděk Felcan

04.01.2018 napsal Bc. Klára Vorlová


Zajímá vás, jaké to asi je vést cestovku? Říkáte si někdy, jak byste zájezdy sestavili jinak, že to přeci musí být hrozně jednoduché, a proč cestovky dělají to a nedělají ono? Chtěli byste vědět, jak asi vypadá ta milá slečna, která vám bere telefony a odpovídá na maily? Připravili jsme si minisérií rozhovorů s pracovníky kanceláře, kterou jsme nazvali My z Alvarezu. Kromě odpovědí na otázky okolo chodu kanceláře se seznámíte s námi i trochu osobně a alespoň tak budete mít představu, s kým ve skutečnosti jednáte.

My z Alvarezu - 2. díl: Luděk Felcan

V tomto díle série My z Alvarezu jsem si vzala "na paškál" produkčního zájezdu a průvodce Luďka Felcana, který je důležitým členem alvarezí rodiny. Sehnat Luďka, aby si vyšetřil trochu času, je někdy nadlidský úkol, protože pendluje mezi Prahou, kde žije, vyřizuje schůzky a na letišti odbavuje klienty a Hradcem Králové, kam dojíždí do kanceláře. Přesto rád a ochotně se snaží lidem vyjít vstříc, i když to není zrovna hned. O Luďkovi jsem se za ty dva roky, co se známe, naučila, že je velký flegmatik a pohodář, že má skoro pořád úsměv na tváři a že umí zachovat chladnou hlavu i v krizové situaci. Jak on ale vidí práci produkčního v Alvarezu?

Ahoj Luďku, na začátek mně pověz, jak dlouho už pracuješ v Alvarezu a jaká vedla cesta k tomu, že ses stal produkčním zájezdů?

Ahoj Klárko, v Alvarezu pracuji již desátou sezonu a dalo by se říci, že ta cesta k práci produkčního sama vyplynula z dlouhodobé spolupráce s Michalem, majitelem cestovky. Začínal jsem na pozici průvodce po Indonésii, následně jsem přibral i další destinace v Jihovýchodní Asii a Latinské Americe, tudíž ten záběr začal být dost široký. Odtud to byl přirozeně další krok k práci na přípravě zájezdů jako takových, jejich tvorbě a realizaci před samotným odjetím.

Co vůbec obnáší práce produkčního?

Ta práce má několik rovin. Kdybych to měl vzít chronologicky, tak první je tvorba nových zájezdů a vůbec příprava katalogu, další je realizace zájezdů, komunikace s partnery v daných zemích, rezervace letenek, ubytování a dalších služeb, školení průvodců, vedení informačních schůzek, příprava materiálů pro klienty a komunikace s nimi. Řekněme to, co se děje, než zájezd odjede. Pak jezdím i odbavovat zájezdy na letiště – vyprovázet klienty. Samozřejmě i v průběhu zájezdu se může přihodit mnoho situací, které je třeba promptně řešit, ať už se jedná například o zpoždění letů, zdravotní problémy, nebo naopak různá vylepšení itineráře, která vyplynou z aktuální situace v dané lokalitě. Vedle toho jsou to věci, které se třeba netýkají konkrétních zájezdů, ale chodu cestovky jako takové, účast na veletrzích cestovního ruchu a dalších cestovatelských akcích. Ta práce je velmi pestrá.

To zní jako psychicky náročná práce. Pociťuješ při ní hodně stresu? Řekl bys, že je to zodpovědná pozice?

(Smích) Každý to má asi jinak, ale já to tak mám. Tím, že jsem několik let provázel, tak si dokážu živě představit, co vše se může na zájezdu stát a děje :-)

Jakožto produkční zájezdů máš na starosti organizaci stávajících zájezdů, ale zároveň připravuješ i novinky. Podle čeho se rozhoduješ? Sleduješ trendy, analyzuješ předchozí roky, nebo dáš na pocit?

Především se snažím získat zpětnou vazbu od klientů a průvodců, protože nic není stálé a vše je v pohybu. Místa, která znáš, se i za rok mohou změnit k nepoznání, ztratit na své atraktivitě a naopak k jiným, dříve těžko dosažitelným se otevřou nové cesty. A chutě klientů se časem mění také, ale to se bavíme spíše o způsobu cestování. Jelikož se snažíme dostat naše klienty co nejvíce, jak já říkám, „mezi lidi“, je vždy velkou alchymií namíchat koktejl pohodlí, autentického zážitku, času a způsobu, který investujeme k jeho dosažení. Každý rok se snažím připravit i jednu lahůdku. Letos to vypadá, že pojedeme zájezd „Ta pravá Amazonie“, což je netradiční zájezd, který si asi masy kupovat nebudou, což chápu, a o to více mě těší, když se taková akce zadaří.

Představ si, že jsem klientka, zavolám ti, že bych se ráda někam podívala, jakou destinaci či zájezd bys mně doporučil? Co je taková tvá srdcová záležitost?

Pokud bys s námi ještě před tím nikdy nejela, preferoval bych, abys měla trochu času a mohli jsme si o tvých představách déle popovídat (a asi by to nebyl pětiminutový telefonát). Víš, o mě tu nejde. Naprosto zásadní je, aby se protnuly tvé představy o cestování s těmi našimi. Pak bychom určitě něco vybrali.

Tos pojal diplomaticky a lehce ses vyhnul odpovědi. Představ si, že opravdu nevím, kam vyrazit. De facto jsem ještě nikdy nebyla za hranicemi Evropy a ráda bych se podívala kamkoliv do exotiky. Určitě máš nějakou "srdcovku", kterou bys doporučil všem?!

U mě je to jasné, Mexiko, Indonésie. Jsou to rozlehlé země a každý si tam najde to svoje.

Luďku, kromě zájezdů máš částečně na starosti i průvodce. Podle jakých kritérií se rozhoduješ při výběru nového průvodce, čím tě adepti zaujmou a čím tě naopak odradí?

Začnu od konce, určitě mě okamžitě odradí, pokud chtějí průvodcovat, protože mají pocit, že se zadarmo podívají do světa a ještě jim za to někdo zaplatí. No a vedle nutných kritérií pro tuto práci, která jsou nabíledni jako jazyková vybavenost, znalost destinace, organizační schopnosti, jsou jimi také určitě notná dávka empatie a schopnost pracovat s lidmi. Pracujeme ve službách a to říká vše.

Sám jsi začínal jako průvodce, máš s tím bohaté zkušenosti, kde vidíš úskalí provázení a co bys začínajícím i zkušeným průvodcům poradil?

Pokud bych měl doplnit předchozí odpověď, tak bych jim poradil, ať se snaží co nejvíce přenést jejich lásku k cestování a dané zemi na klienty, které provází, a byli tam pro ně.

Vrátím se zpátky k Alvarezu, jak bys ho ve zkratce popsal? V čem tkví kouzlo cestovky a kde je její konkurenční výhoda? Potažmo jsi si vědom nějakých slabin?

V tom, že jsme relativně malá cestovka a snažíme se opravdu o osobní přístup ke každému. Ten, kdo to pochopí, pozná, že se snažíme vyhovět jejich přáním někdy i za hranu toho, co by jiné, větší CK, třeba neudělaly.

Jak jsem zmínila výše, sám jsi provázel na mnoho zájezdech a jsi velmi zcestovalý, mohl bys novým klientům či nezkušeným cestovatelům dát nějaké cestovatelské tipy? Nebo připravit je na něco zásadního, s čím se mohou na zájezdech s Alvarezem setkat?

Jezděte na lehko. Ten pocit, kdy si uvědomíte, že vše, co potřebujete, se vejde do jednoho batohu/kufříku, je osvobozující. Spíše si udělejte radost a vezměte si s sebou nějakou vychytávku, která vám to cestování zpříjemní, ať je to oblíbený polštářek, čelovka, e-book... Všem bych dále doporučil nebát se a ochutnat místní kuchyni. Já osobně si nedovedu představit cestovat bez toho, abych ochutnal lokální jídla kdekoliv na světě. A především na ulici, tržnicích, venku, mimo hotel, nebo turistickou restauraci. I kdyby to mělo být obyčejné kuře s hranolkami a ne nějaká přímo echt specialita, tak si to jídlo dám venku s místními, třeba na koberci na ulici, a to je samo o sobě dalším zážitkem, na který se nezapomene. Na to, že sis vyfotila tu pyramidu, nebo ten chrám, asi zapomeneš, ale na to, jak jsi s místníma dlabala v místní vývařovně, jejich pohledy, hlasy, vůni toho místa, na to se hned nezapomíná a to je spíše příběh, o který se podělíš po svém návratu domů.

Tos řekl hezky. Poslední otázkou zabrousím trochu do tvého soukromí. Už víme, kdo je produkční zájezdů Luděk Felcan, ale ještě by ses s námi mohl podělit o to, jaký je Luděk v soukromí. Jaké jsou tvé koníčky, co děláš, když přijedeš domů z práce?

Vypínám telefon :-)

Díky Luďku za vyčerpávající odpovědi a že sis na mě vyšetřil chviličku času ve svém nabitém harmonogramu a přeju Ti hlavně klid a pohodu!

Luděk je opravdový pohodář a z ničeho si vrásky nedělá!


Bc. Klára Vorlová

Klára vystudovala bakaláře na Fakultě informatiky a managementu v oboru Management cestovního ruchu. V Alvarezu během studia absolvovala praxi a den po státnicích začala v Alvarezu dělat PR a marketing. K tomu nastoupila na magisterský obor Mediálních studií na Univerzitě Karlově, ale kvůli pracovní vytíženosti musela studium přerušit. Ačkoliv miluje geografii a má o ni přehled, sama není zcestovalá, ale věří, že má stále ještě toho hodně před sebou a že jednou ten svět dobude. Kláře učaroval v 16 poker a dlouho se mu věnovala, dnes už na něj bohužel nemá čas. Miluje tenis, a to jak aktivně, tak pasivně a jako fanoušek se ráda dívá na jakýkoliv sportovní přenos od fotbalu, přes hokej, biatlon až po golf a mnoho dalších. Díky rodině byla velmi ovlivněna i v hudbě, která je pro ni velmi důležitá. Poslouchá interprety napříč různými žánry, nejradši však soul, funk a mottown 60. - 70.let.

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative