Podzimní Sečuán aneb co jsme na jaře neviděli

07.12.2017 napsal Ing. Pavel Kladivo


Již v květnu jsme vám v sérii fotoreportáží představili vybraná místa z jarního zájezdu Tibetské šperky Sečuánu. Zvýšený zájem o tuto destinaci přispěl k tomu, že jsme v říjnu mohli vyrazit do provincie plné krásných hor znovu. A navštívili jsme i dvě oblasti, do kterých jsme se na jaře nepodívali.

Podzimní Sečuán aneb co jsme na jaře neviděli

První z této dvojice je oblast Huanglong, tedy Údolí žlutého draka. Na jaře nám cestu do parku znemožnilo počasí. V průsmyku ve výšce 4 000 m n.m. napadl sníh, na což nebyli řidiči ani silničáři na konci dubna připravení. Museli jsme se přidat k desítkám vanů a autobusů a vrátit se s nepořízenou.

Na konci října to zpočátku vypadalo podobně nejistě. Sněhu bylo ale méně, takže jsme bezpečně projeli. Mohli jsme si tak vychutnat pohledy na čerstvě zasněžené údolí, které jsme navíc měli skoro sami pro sebe. Procházka mezi desítkami travertinových jezírek se tak zařadila mezi ty nejlepší zážitky z cesty.

Velká část provincie se nachází v seismicky aktivní oblasti. Poslední velké zemětřesení se zde odehrálo v srpnu a zničilo infrastrukturu v rezervaci Jiuzhaigou, dalším z parků na našem itineráři. Bylo tedy potřeba vybrat náhradní program. Zvolili jsme pohoří Čtyř dívek. Cestou k němu jsme se však zastavili ve vesnici Yingxiu, která byla kousek od epicantra otřesů v roce 2008. Většina z domů ve vesnici již byla opravená. Jako připomínku ničivé síly, která snížila populaci vesnice na čtvrtinu, však úřady ponechaly trosky základní školy.

Pohoří Čtyř dívek se ukázalo být důstojnou náhradou za původní program. Přálo nám počasí, a tak jsme oba dva dny strávili v údolích pod nádhernými salnatými vrcholy. První den jsme se hlavně vozili místními autobusy a vystupovali jen na krátké procházky a na focení. I tak jsme ale měli možnost kochat se úžasnou přírodou.

Druhý den jsme vyrazili do údolí, jehož krásy lze objevovat jen pěšky nebo ze sedla místních koní. Měli jsme tak úplně jiný zážitek než předchozí den.

Pohoří Čtyř dívek mělo u účastníků zájezdu takový úspěch, že ho nyní zvažujeme zařadit do itineráře některého z připravovaných nových čínských zájezdů. Pokud se nepodaří park Jiuzhaigou zpřístupnit ani do jarního termínu Tibetských šperků, víme, že máme plnohodnotnou alternativu.

 


Ing. Pavel Kladivo

Pavel vystudoval mezinárodní vztahy na Vysoké škole ekonomické v Praze, ale už během tohoto studia absolvoval několikaměsíční pobyty na Novém Zélandu, Tchaj-wanu, či Šrí Lance. Na Tchaj-wan se pak vrátil, věnoval se zde studiu čínštiny a mezinárodních vztahů a k tomu pracoval v cestovní kanceláři. Mezitím však stihl stopem, vlakem či na kole projet desítky evropských zemí, kus Austrálie, většinu států jihovýchodní, východní a jižní Asie i Transsibiřskou magistrálu. Na svých cestách obvykle podléhá své slabosti pro historická muzea a vysoké hory.

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative