My z Alvarezu - 1. díl: Markéta Doležalová

15.11.2017 napsal Bc. Klára Vorlová


Zajímá vás, jaké to asi je vést cestovku? Říkáte si někdy, jak byste zájezdy sestavili jinak, že to přeci musí být hrozně jednoduché, a proč cestovky dělají to a nedělají ono? Chtěli byste vědět, jak asi vypadá ta milá slečna, která vám bere telefony a odpovídá na maily? Připravili jsme si minisérií rozhovorů s pracovníky kanceláře, kterou jsme nazvali My z Alvarezu. Kromě odpovědí na otázky okolo chodu kanceláře se seznámíte s námi i trochu osobně a alespoň tak budete mít představu, s kým ve skutečnosti jednáte.

My z Alvarezu - 1. díl: Markéta Doležalová

Zazní-li líbeným hlasem „Cestovní kancelář Alvarez, dobrý den!“ ze sluchátka telefonu, pravděpodobně vám v kanceláři vzala telefon kolegyně Markéta Doležalová. Ta sedí na tzv. front officu a má na starosti prodej zájezdů a prvotní komunikaci s klienty. Markéta je důležitý člen „Alvarezí rodiny“. Je prostředníkem mezi klienty, produkčními zájezdů, partnerskými cestovními kancelářemi, pojišťovnou a paní účetní. Několikrát jsem měla možnost Markétu zastat v práci v době nemoci, či dovolené a ze zkušenosti vím, že její práce není žádný med a sranda. Stará se o administrativní agendu, ale i o klienty samotné. Pokud se dostavíte do kanceláře, usadí vás, uvaří vám kávu a zodpoví vám vaše dotazy, nebo vás rovnou přihlásí na zájezd. Na dotazy z webu, rezervace a mailovou korespondenci vám odpovídá také ona, ale kdo je ve skutečnosti Markéta Doležalová?

Markét, řekni nám stručně něco o sobě. Kdo je to vůbec Markéta Doležalová, co máš vystudované a jaký máš osobně vztah k cestování?

Asi 163 cm vysoká černovláska, mám vystudovaný cestovní ruch na střední hotelové škole v Poděbradech a uměleckou literaturu a historii na Univerzitě v Pardubicích. Cestuji moc ráda, ráda poznávám nové lidi a navštěvuji zajímavá místa. Dlouhou dobu jsem žila v zahraničí. Ono když člověk jednou obuje toulavé boty špatně se mu pak vrací….

Na jaké pozici v Alvarezu pracuješ a jakou agendu máš na starosti?

Pracuji v první linii na front officu. Jsem většinou ta první, se kterou klienti komunikují, vyřizuji jejich smlouvy, pojištění, víza, připravuji jejich odbavení a přeji jim hezkou dovolenou.

Jak ses k práci v Alvarezu dostala?

Vlastně spíše by se dalo říci, že tahle práce se dostala ke mně. Před pár lety, když jsem se stěhovala zpět do České republiky, jsem odpověděla na inzerát na práci v jedné cestovní kanceláři, pár dní na to mi zavolal pan Čepek, přijela jsem na pohovor a už tu zůstala.

Markét, co tě na tvojí práci nejvíce baví a co tě naopak vytáčí?

Říká se, že nejtěžší práce, je vždy práce s lidmi, což mohu jen potvrdit. Na této práci mě právě nejvíce baví komunikace s lidmi, i když občas to není vůbec snadné se domluvit, přitom vůbec nezáleží na tom, jakou řečí mluvíte.

To mohu potvrdit. Když se budeme bavit přímo o Alvarezu, co bys vyzdvihla, že je jeho nejsilnější stránka a v čem vidíš konkurenční výhodu, proč jezdit právě s Alvarezem?

To je velmi těžká otázka. Každý má nějakou představu o ideální dovolené, někdo chce cestovat a poznávat, jiný si zase užívat pohody na pláži. Nikdy se nelze zavděčit každému. Protože mám ale možnost vidět chod kanceláře zevnitř a pozorovat práci mých kolegů, mohu říci, že to je právě to, co dělá CK Alvarez jedinečnou. Nadšení a snaha připravit pro každého dovolenou snů.

Zpátky k tvojí práci. Když ti zavolá klient a neví přesně, kam by chtěl jet, jakou destinaci či zájezd mu doporučíš a proč?

Já určitě Nový Zéland, kde jsem dlouho žila. Je to prostě srdcová záležitost.

A když skončí pracovní doba, co dělá Markéta Doležalová ve své volném čase?

Mám ráda pohyb, už přes tři roky trénuji fit box, baví mě jazyky a kultura. Nejvíce si odpočinu při poslechu dobré, metalové hudby a při četbě některé z knih od Stephena Kinga.

Otázka na závěr. Máš nějakou organizační radu nebo tip pro stávající a nové klienty ohledně přihlašování, vyplňování víz, hledání informací atd.?

Určitě, je vždy dobré pozorně číst přiložené instrukce, ať už se jedná o vyplňování smlouvy o zájezdu, nebo třeba žádosti o udělení víza. Ušetříte tak čas nám i sami sobě.

Markét, já ti děkuju moc za chvilku času a ať se ti daří jako doposud.

 


Bc. Klára Vorlová

Klára vystudovala bakaláře na Fakultě informatiky a managementu v oboru Management cestovního ruchu. V Alvarezu během studia absolvovala praxi a den po státnicích začala v Alvarezu dělat PR a marketing. K tomu nastoupila na magisterský obor Mediálních studií na Univerzitě Karlově, ale kvůli pracovní vytíženosti musela studium přerušit. Ačkoliv miluje geografii a má o ni přehled, sama není zcestovalá, ale věří, že má stále ještě toho hodně před sebou a že jednou ten svět dobude. Kláře učaroval v 16 poker a dlouho se mu věnovala, dnes už na něj bohužel nemá čas. Miluje tenis, a to jak aktivně, tak pasivně a jako fanoušek se ráda dívá na jakýkoliv sportovní přenos od fotbalu, přes hokej, biatlon až po golf a mnoho dalších. Díky rodině byla velmi ovlivněna i v hudbě, která je pro ni velmi důležitá. Poslouchá interprety napříč různými žánry, nejradši však soul, funk a mottown 60. - 70.let.

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative