Fotoreportáž z Číny, Nepálu a Indie

11.09.2017 napsal Ing. Pavel Kladivo


Zájezdy z Pekingu do Dillí, ať už v kratší či delší variantě, jsou v nabídce CK Alvarez již řadu let. Patří tak mezi osvědčené klasiky v našem katalogu. Země, kterými se projíždí, se však rapidně mění, a každý z termínů tohoto zájezdu je tak svým způsobem jedinečný. V posledních dvou letech se navíc o změnu programu postarala příroda - v důsledku nepálského zemětřesení v roce 2015 a dalších sesuvů půdy v loňském létě jsme nemohli absolvovat pozemní cestu z Tibetu do Nepálu. Pár obrázků z míst, která navštěvujeme každoročně, i z těch, která jsme navštívili jen díky této změně, nyní přinášíme ve fotoreportáži. Fotoreportáž z Číny, Nepálu a Indie

Mezi tradiční místa navštěvovaná v Pekingu patří především památky z dob císařských dynastií, jako je např. Chrám nebes či areál Letního paláce, kde je možné strávit celý den.

Vynechat nemůžeme ani další sídlo císařů, Zakázané město, a povinností je i podniknout výlet k Velké čínské zdi. Zde se nám alespoň na chvíli podařilo uniknout davům a užít si chvíle samoty na této impozantní stavbě.

K dnešnímu Pekingu ale patří i moderní architektura, a to nejen stadiony Ptačí hnízdo a Vodní kostka v olympijském areálu, ale i mrakodrapy a kancelářské budovy v centru velkoměsta.

Další metropolí na naší cestě byl Si-an (Xi'an). Největší místní atrakcí je Hliněná armáda prvního čínského císaře, možná ještě intenzivnějším zážitkem pro nás ale byla podvečerní návštěva městských hradeb.

Z dalších navštívených památek v Si-anu ještě musíme zmínit Velkou mešitu, kde jsme si opět mohli vychutnat chvíle samoty a o celý areál se dělili pouze s dětmi, které sem přišli na ranní výuku.

Z přejezdu ze Lhasy až do Nepálu jsme v důsledku uzavřené hranice museli udělat okruh tibetskou krajinou a přesun do Káthmándú realizovat přeletem. První a poslední dny v Tibetu jsme tak strávili ve Lhase a věnovali se poznávání dalajlámových sídel, paláců Potala a Norbulingka, a klášterů a chrámů ve městě i v blízkém okolí.

Okruh Tibetem nás zavedl nejen do měst Gjance (Gyantse) a Žikace (Shigatse), ale také do odlehlejších oblastí na vedlejší silničky a cesty. Odměnou za méně pohodlnou cestu byly úchvatné výhledy na sedmitisícovky v místech, kam naše cestovní kanceláře jinak nejezdí.

Zajeli jsme také k jezeru Nam (Namtso), největšímu v Tibetské autonomní oblasti. Nebeské jezero, jak zní jeho název v překladu, je pro Tibeťany posvátným místem. Obklopují ho zasněžené vrcholky hor a krása zdejší krajiny je dechberoucí.

Vítaným bonusem byla návštěva jezdeckého festivalu v Dhamshungu. Kromě samotných dostihů jsme mohli nahlédnout i do zákulisí, ochutnat místní speciality a prohlédnout si nomády a jejich koně v tradičních závodních oblecích.

Dalším netradičním zpestřením zájezdu byl hinduistický svátek, který připadal na druhý den našeho pobytu v Nepálu. Již od ranní prohlídky náměstí Durbar v Káthmándú jsme se setkávali se zástupy žen stojících frontu ke chrámům, kam se přišly poklonit a pomodlit za své manžely. Podobné scény jsme viděli i v dalším královském městě Bhaktapuru, největší davy nás pak čekaly v Pátanu. Zde jsme alespoň mohli vše sledovat z výhodného místa, při obědě na terase místní restaurace.

Pobyt v Indii, byť poměrně krátký, přinesl spoustu zážitků i návštěvu nádherných staveb z dob Mughalů, muslimských panovníků Indie. Skvělou ukázkou tehdejší architektury byly už Červená pevnost či Humajúnova hrobka v Dillí.

Pro mnohé pak byl vrcholem programu čas strávený u Tádž Mahalu, hrobky manželky císaře Šáhdžahána.

Zájezdy Z Pekingu do Dillí a Expres Peking-Dillí zavedou účastníky i na řadu dalších zajímavých míst, která se do této reportáže nevešla. Podrobněji se s jejich programem můžete seznámit v našem katalogu či na následujících odkazech:

Z Pekingu až do Dillí

Expres Peking-Dillí


Ing. Pavel Kladivo

Pavel vystudoval mezinárodní vztahy na Vysoké škole ekonomické v Praze, ale už během tohoto studia absolvoval několikaměsíční pobyty na Novém Zélandu, Tchaj-wanu, či Šrí Lance. Na Tchaj-wan se pak vrátil, věnoval se zde studiu čínštiny a mezinárodních vztahů a k tomu pracoval v cestovní kanceláři. Mezitím však stihl stopem, vlakem či na kole projet desítky evropských zemí, kus Austrálie, většinu států jihovýchodní, východní a jižní Asie i Transsibiřskou magistrálu. Na svých cestách obvykle podléhá své slabosti pro historická muzea a vysoké hory.

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative