Fotoreportáž ze Sečuánu - závěr

02.06.2017 napsal Ing. Pavel Kladivo


Druhý díl fotoreportáže ze zájezdu Tibetské šperky Sečuánu nás zavedl až do tibetských vesniček v okrese Danba. Nyní se podíváme na místa, která jsme navštívili v závěrečném týdnu naší cesty. Fotoreportáž ze Sečuánu - závěr

Z Danby jsme pokračovali v jízdě směrem k severní hranici provincie. Další větší zastávkou byla vesnice Zhuokeji, kde jsme měli v plánu prohlédnout si kamenný palác předáka zdejší oblasti a projít se po vesnici.

Nakonec se však hlavní událostí dne stala návštěva svatby, která se právě odehrávala v centru obce.

Po zastávce u čhörtenů ve Waqie, obklopených množstvím bílých a růžových praporků, jsme dojeli až k prvním meandrům Žluté řeky.

Za nejlepším výhledem na působivou scenerii jsme museli vystoupat na vyhlídkovou plošinu. Měli jsme však štěstí, že den před naším příjezdem oblastí procházela studená fronta a krajinu ještě zkrášlila slabá vrstva sněhu.

Na nejsevernější bod našeho putování jsme dojeli následující den. Nejdříve jsme ale zastavili u Květinového jezera, zasazeného do nádherné krajiny. Toto místo je rájem ornitologů, kteří sem jezdí pozorovat desítky druhů ptáků. My jsme měli štěstí, že se nám podařilo zahlédnout i vzácné jeřáby černokrké.

Ve městě Langmusi, na hranici provincií Sečuán a Kansu, jsme mohli porovnat dva odlišné buddhistické klášterní komplexy. Na jeden už z dálky upozorňovaly lesknoucí se zlaté střechy, v tom druhém jsme mohli nejdříve vidět začátek výuky mladých mnichů a poté i v klidu posedět a pozorovat zástupy přicházejících poutníků.

Přestože jsme zde měli dostatek času na rozjímání, pokračování příznivého počasí jsme si rozhodně nevymodlili. Přesun do města Songpan a jeho následnou prohlídku jsme ještě zvládli s mírnou přeháňkou. Následující den však husté sněžení znemožnilo návštěvu národního parku Huanglong.

Získaný čas jsme ale mohli věnovat návštěvě chrámu, do kterého turisté zavítají jen vyjímečně.

Naštěstí se na druhý den počasí umoudřilo a návštěvě parku Jiuzhaigou, dalšího ze seznamu UNESCO, nestálo nic v cestě. Park je tvořený třemi údolími se spoustou nádherných jezer a vodopádů. Jednodenní návštěvu je tak důležité dobře naplánovat. Navíc je tato rezervace vyhlášená jako jedna z nejkrásnějších turistických destinací v zemi, takže ji denně navštíví tisícovky Číňanů. Nám se podařilo celý den v parku strávit efektivně a davům se v rámci možností vyhnout.

Poté už jsme sjeli zpátky do centra provincie a za pomoci lanovky zdolali horu Qingcheng, posvátné místo taoismu. Se Sečuánem, jehož příroda, kulturní a náboženské památky, milí lidé a skvělé jídlo nám učarovali, jsme se rozloučili prohlídkou metropole Chengdu.


Ing. Pavel Kladivo

Pavel vystudoval mezinárodní vztahy na Vysoké škole ekonomické v Praze, ale už během tohoto studia absolvoval několikaměsíční pobyty na Novém Zélandu, Tchaj-wanu, či Šrí Lance. Na Tchaj-wan se pak vrátil, věnoval se zde studiu čínštiny a mezinárodních vztahů a k tomu pracoval v cestovní kanceláři. Mezitím však stihl stopem, vlakem či na kole projet desítky evropských zemí, kus Austrálie, většinu států jihovýchodní, východní a jižní Asie i Transsibiřskou magistrálu. Na svých cestách obvykle podléhá své slabosti pro historická muzea a vysoké hory.

Lenka 22.06.2017

Krásné fotky a krajina. To nejlepší nakonec, jak se říká. Ten park s vodopády vypadá úžasně. Děkuji za zprostředkování.

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative