Labská stezka 8 - neděle 4.9.

05.09.2016 napsal Michal Čepek


Od jara do podzimu, kdykoliv mi to pracovní povinnosti umožní, jezdím do práce na kole. Ráno 22 km z Jeřic do Hradce Králové a odpoledne 22 km z Hradce domů. Část mé cesty vede po nedávno otevřené cyklostezce Hradec Králové - Kuks, která je součástí Labské stezky. Během cest jsem začal přemýšlet, jak asi vypadá zbytek cesty, po které jezdím každý den, ale jen pár kilometrů. Začal jsem si všímat cyklistů s velkými brašnami, které potkávám, s některými se dal do řeči a měl chuť se k nim přidat. A tak se zrodil nápad, projet tuto stezku celou. Labská stezka 8 - neděle 4.9.

     Dnes má odpoledne pršet, ale začíná už po deváté a prší celou dobu, co jsme v sedle. Máme rekord v odjezdu, vyrážíme chvíli po osmé. Zastavujeme ve vesnici Steckby s kostelem Sv. Nikolaje, který si oblíbili cyklisté. Uvnitř je velká mapa Německa a každý na ni může přilepit bod na místo, odkud pochází. Lepím jeden mimo mapu, kde odhaduji Jeřice. ČR končí Prahou, ale bodů na východ od ní je už několik. I dnes jedeme přívozem vlečeným proudem, ovládají ho dva dlouhovlasí pohodáři. Ono je to neuvěřitelně pohodové zaměstnání. Zatočit klikou, spustit závoru, zatočit další, zvednout rampu, zatočit třetí a přitáhnout lano. A už pomalu, nehlučně přeplouváme na druhý břeh. Po deseti minutách vše zopakovat v opačném pořadí. A k tomu vybrat peníze…

     Stezka vede lesem do města Dessau. Místo krápání začíná pršet. Rychle fotíme slavnou funkcionalistickou budovu Bauhaus, zapsanou na seznam památek UNESCO, kde sídlí centrum této věhlasné umělecké školy. Opuštěným městem dojedeme na liduprázdné náměstí s budovou radnice.

     Vracíme se k Labi na stezku. Ta vede až do městečka Worlitz rozsáhlou oblastí krajinářského parku. Každou chvíli se v lese objeví altán, sochy či malý zámeček. Jedeme po novém, hladkém asfaltu alejemi vzrostlých stromů, projíždíme lužním lesem.

     V okolí zámku Worlitz se nachází rozsáhlý, udržovaný park s mnoha stavbami, taktéž zapsaný na seznam UNESCO. Údajně velmi podobný Lednicko Valtickému areálu. Schováme kola do speciálních boxů a chceme si ho projít.  Déšť však přidává na intenzitě a bez šlapání se do nás dává zima. Tak zas do sedel a jedeme po skvělém asfaltu po hrázích do cíle krátké, naštěstí jen 77 kilometrů dlouhé etapy ve Wittenbergu.

     Bydlíme opět v Jugendherbergu, který je v opravené části areálu zámku. Bohužel ubytovávají až od 15:00. Ale aspoň čekáme v suchu a teple vedle recepce. Velký třílůžkový pokoj s koupelnou máme jen pro sebe, ideální na sušení mokrých věcí. Přestalo pršet a obloha se zbarvila do modra. Procházíme město, ve kterém Martin Luther zahájil reformaci přibitím svých tezí na dveře Zámeckého kostela. Provází nás na každém kroku a vstoupil i do jména města, dnes se jmenuje Lutherstadt Wittenberg.

     Nakonec končíme na večeři v místní hospodě, kde všichni pijí lahvové pivo, o Euro levnější než točené. A už víme, že Hamburgský řízek je řízek se sázeným vejcem. Mapa a podrobnosti.


Michal Čepek

Poprvé vyrazil do světa v roce 1993, kdy projel stopem celou Evropu. Následoval Izrael, Jordánsko, Egypt a v roce 1996 odjel sám po zemi přes Turecko, Írán, Pákistán do Indie a Nepálu. Tato roční Cesta na Východ úplně změnila jeho pohled na svět a cestování se stalo osudem. Začal průvodcovat přechody rumunských hor pro Kudrnu, další zkušenosti získal na zájezdech Adventury. Pro Alvarez pracuje již od roku 1998, dlouhá léta vytvářel a průvodcoval zájezdy v Asii. V současné době je majitelem CK Alvarez. Stále aktivně cestuje, připravuje nové zájezdy, chodí po horách, jezdí na kole a plaví se na lodi po řekách a kanálech.

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative