Nebojte se Izraele

09.02.2016 napsal Michal Čepek


      Izrael je země, která vzbuzuje velmi rozporuplné pocity. Geograficky leží v Asii a přitom je to území, které je kolébkou evropské křesťanské civilizace. Setkávají se zde 3 základní monoteistická náboženství, historie území se datuje v tisících letech před naším letopočtem a moderní historie i současné dění ho často dostává na titulní stránky zpravodajských periodik. To vyvolává spousty otázek. A z nich převládá ta základní. Vydat se tam, či nikoliv? Na straně pro stojí touha po poznání, na straně proti bezpečnost. Nebojte se Izraele


Jeruzalém a trochu netradiční pohled na Zeď nářků (Západní zeď). Dnes místo považované za nejposvátnější místo židů.     

  Naše dlouholetá průvodkyně Katarína Maruškinová odešla do průvodcovského důchodu. Izrael nám dlouhá léta jezdila a zůstalo po ni prázdné místo. V roce 2014 se nám zájezd rozpadl právě z důvodu bezpečnostních obav klientů. V roce 2015 byl už na hranici dostatečné obsazenosti a tak jsme ho začali připravovat. V listopadu jsem Izrael osobně navštívil během promo zájezdu, abych prověřil služby a průvodcovský servis místní cestovní kanceláře, se kterou jsme se rozhodli spolupracovat.  


Caesareu Přímořskou najdete na severu Šarónské nížiny u pobřeží Středozemního moře. Zdejší archeologické vykopávky patří k nejvýznamnějším v dnešním Izraeli.

      Nejdůležitější prvek každého zájezdu je průvodce. A v případě Izraele musí být průvodce studnicí vědomostí. Musí znát historii území, ale také všechna náboženství oblasti a to velmi do hloubky. Křesťanství, Islám, Judaismus. A každé z těchto vyznání má mnoho směrů, větví, sekt a církví. Průvodce se musí orientovat, poradit kde je záchod, kam se jít najíst, organizovat hladký průběh zájezdu. Ubytování a jídlo je za tím vším až na druhém místě, do Izraele jedeme především za poznáním. Proto jsem byl velmi zvědavý na průvodkyni Kateřinu Zeira.


Řecký, ortodoxní klášter sv. Jiří z Choziby, usazený na okraji Vádí Keltu

      Lety do Tel Avivu podléhají speciálním bezpečnostním předpisům, zvláště s izraelskou společností El Al. Odbavení na letišti bylo dlouhé a náročné, jak jsem zjistil po příletu, zavazadla byla několikrát přehrabána a věci uloženy úplně jinak. Ale pocit naprostého bezpečí během letu nakonec převládnul. Ani přivítání v Tel Avivu v podobě nekonečné fronty na pasové odbavení nebylo moc přátelské. Po vyzvednutí zavazadel už ale běželo vše perfektně. Mikrobus řízený palestinským řidičem křesťanského vyznání nám otvíral cestu i na území pod palestinskou samosprávou, jako je například Betlém, kde jsme spali první dvě noci. Všechny levné zájezdy do Izraele jsou zde ubytovány po celou dobu, protože hotely jsou zde nejlevnější a odsud vyjíždějí hvězdicově po celé zemi. Naši výhodou bylo, že jsme bydleli na místech po trase zájezdu a netrávili tak většinu času přejezdy a každodenním, velmi dlouhým čekáním na hranicích mezi Izraelem a palestinským územím. Hotely zajišťované místní cestovkou byly velmi příjemná tříhvězdičková zařízení, polopenze formou bufetu byla velmi bohatá, a tak jsme si museli zvyknout jen na košer způsob přípravy jídla. U snídaní nebylo maso, takže žádný salám, šunka či párky. Výběr byl ale i tak velmi rozmanitý. A u večeře se nepodávalo jídlo obsahující mléko. To ale neznamená, že jsme se museli obejít bez desertů. Ty umí židé připravit díky své tisícileté zkušenosti skvěle i bez mléka.  


Akko, zbytky křižáckého opevnění, 13. stol.

      Dalším překvapením byla bezpečnost. Ačkoliv se naše zpravodajství hemžilo informacemi o útocích na různé bezpečnostní síly či ochranku tramvajové trati v Jeruzalémě, Izrael byl plný turistů. Davy poutníků z celého světa nepřetržitě proudící po svatých místech, školní zájezdy, poznávací zájezdy. Síla Izraele je v tom, že bezpečnost není nikomu lhostejná. Většina útočníků byla zpacifikována veřejností ještě dřív, než se na scéně objevily bezpečnostní složky. Každý dospělý byl na vojně a umí zacházet se zbraní. A tak přestože potkáváme mnoho ozbrojených lidí, po pár dnech to v nás vyvolává namísto údivu pocit bezpečí. Během mého pobytu v Izraeli došlo k pařížským útokům. Téma se stalo ihned velmi diskutovaným a ze strany Izraelců zazníval jednoznačně údiv nad tím, jak mohou být v Evropě koncerty a další hromadné akce tak málo zabezpečeny. Nedávná situace z Uherského Brodu, kdy přivolaní policisté odmítli zasáhnout proti ozbrojenému šílenci střílejícímu na hosty restaurace, a čekali, až přijede zásahová jednotka, je tam naprosto nemyslitelná.  Protiraketová obrana, takzvaný železný deštník, je tak dokonalá, že nenechá dopadnout jedinou raketu. Jakmile nějaká z pásma Gazy vyletí, ihned je sestřelena dvěma izraelskými. Tento způsob obrany je tak dokonalý, že k sestřelení dochází cíleně nad neobydlenými oblastmi. Cíl dopadu trosek určí tak přesně, že varování se spustí ve vymezené oblasti několika málo kilometrů čtverečných. A obyvatelé okolí to bezostyšně sledují, jako my sledujeme silvestrovský ohňostroj. Musím říct, že jsem se cítil naprosto bezpečně. Bezpečněji, než v noci v centru Prahy.


Jeruzalém, Památník holokaustu - JAD VAŠEM. Projdete budovou, jejíž expozice ve Vás probudí hluboký smutek nad utrpením všech těch lidí. Vyjdete ven a všechny ty obrazy a emoce si musíte srovnat v hlavě.

      Program zájezdu byl velmi intenzivní. Vstávali jsme brzy, nejpozději v osm odjížděli nasnídaní z hotelů. Po poledni probíhala krátká zastávka na oběd v rychlém občerstvení a odpolední program končil obvykle až za tmy. Pokud byla příležitost, zastavili jsme u supermarketu a koupili si vodu či víno na večer. I v listopadu se dalo sedět po večeři venku na balkoně hotelu a probírat celodenní zážitky. Průvodkyně Katka byla neskutečná, dokázala poutavě vyprávět o historii, o místních zvycích i o životě obyčejných lidí,  a musel jsem ji vyjádřit svůj obdiv už během prvních dní zájezdu. Snahou Alvarezu je mít výtečné průvodce a na tom máme založený svůj produkt. Vždy se mě hluboce dotkne, pokud jsou klienti výjimečně nespokojení. Katka však splňuje všechna má přísná kritéria. Jako Češka provdaná a žijící v Izraeli má pochopení pro českou mentalitu. Zároveň se ale orientuje v mentalitě místních. Udělala si velmi náročný, několikaletý průvodcovský kurz a má licenci, která ji opravňuje k průvodcování na všech lokalitách. Svůj výklad tedy nemusí skrývat či omezovat na informace řečené před branou památky, jako jsme k tomu nuceni v mnoha jiných zemích. Je neúnavná a má ráda klienty s hlubokým zájmem. Často někteří během přejezdu mikrobusem usínali ale ona nám pár bdělým dále a dále podávala nové informace. Po deseti dnech zájezdu jsem se vrátil obohacený o mnohem více informací, než když jsem byl v Izraeli před dvaceti lety dva měsíce.


Damašská brána je jednou z osmi bran v hradbách Starého Jeruzaléma. Byla postavena roku 1537 osmanským sultánem Sulejmanem I. Nádherným. Vede do muslimské části města. Její nejstarší předchůdkyně pocházela z dob druhého Chrámu. Ve 2.století však byla nahrazena novou bránou postavenou Římany.

      Pokud uvažujete o cestě do Svaté země, je k tomu nejvhodnější příležitost. Izraelská cestovka, se kterou spolupracujeme, pořádá několik zájezdů, které prodávají různé české a slovenské cestovky. Díky tomu je velká pravděpodobnost, že se obsadí. Všechny najdete na našem webu. Odlety jsou sice z Vídně, to ale mnoha lidem naopak vyhovuje. A Katka bude průvodcovat i náš vlastní zájezd do Izraele a Jordánska, který se uskuteční na přelomu října a listopadu. Osobně mohu Katku i všechny zájezdy s ní vřele doporučit.

Autor fotografií je Petra Vavrečková, děkuji za možnost jejich použití.
Více krásných fotografií naleznete na jejím webu či facebooku.
 


Michal Čepek

Poprvé vyrazil do světa v roce 1993, kdy projel stopem celou Evropu. Následoval Izrael, Jordánsko, Egypt a v roce 1996 odjel sám po zemi přes Turecko, Írán, Pákistán do Indie a Nepálu. Tato roční Cesta na Východ úplně změnila jeho pohled na svět a cestování se stalo osudem. Začal průvodcovat přechody rumunských hor pro Kudrnu, další zkušenosti získal na zájezdech Adventury. Pro Alvarez pracuje již od roku 1998, dlouhá léta vytvářel a průvodcoval zájezdy v Asii. V současné době je majitelem CK Alvarez. Stále aktivně cestuje, připravuje nové zájezdy, chodí po horách, jezdí na kole a plaví se na lodi po řekách a kanálech.

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative