Loď na Maledivách

20.05.2015 napsal Michal Čepek


V roce 2014 jsem poprvé navštívil Maledivy. Plavil se týden s klienty zájezdu Maledivy jinak na lodi mezi ostrůvky atolů South Male a Vaavu. Bylo to úžasné! Pokaždé jsme šnorchlovali na jiné lokalitě. Pestrobarevný svět pod vodou překonal vše, co jsem doposud viděl. A nebylo toho málo. Sněhobílé písčiny vystupující z moře pouze při odlivu, opuštěné ostrovy, hejna delfínů, fish curry z čerstvých tuňáků 100x jinak, přátelští lidé, vítr ve vlasech během plavby. Dlouho jsem se necítil tak svobodně. Loď na Maledivách

Vizualizace lodi (Maledivy, Michal Čepek)

Poznání, že Maledivy nemusí být jen destinace pro snoby uvězněné na jednom z ostrovů okupovaných resortem, a nutnost rezervovat loď na některé termíny zájezdů víc než 8 měsíců předem, mě přiměla uvažovat o vlastním řešení. Seznámil jsem se s Amirem, který právě otevřel butikový hotýlek na ostrově Laamu, odkud pochází. Domlouvali jsme se na vzájemné spolupráci a při tom přišla řeč i na „safari boat“, jak tento typ lodí na Maledivách nazývají. Říkal mi, že o nějaké malé uvažuje, aby skrze ni získal licenci na prodej alkoholu. Na Maledivách je totiž možný prodej alkoholu pouze v resortech a na safari lodích. V sebeluxusnějším hotelu, který ale stojí na ostrově obydleném domorodci se prodávat nesmí.

Po návratu domů jsme si často psali ohledně klientů do jeho hotýlku. A najednou byl ke koupi trup dřevěné tradiční lodi „dhoni“ za skvělou cenu. Nápad provozovat loď nám přišel skvělý a tak jsme se domluvili na jeho koupi. 20, 5 metrů dlouhý dřevěný trup. A co na něj? Vznikly první nákresy, pak další a nakonec jsme dospěli ke 4 kajutám pro klienty, každá s vlastním záchodem a sprchou a pátou kajutou se 4 lůžky pro posádku. V rozpočtu stavby lodi přibyla klimatizace a hlavně malá odsolovačka mořské vody, aby byla ve sprše k dispozici sladká voda. Poslal jsem svou půlku peněz a stavba začala.

Plán lodi (Maledivy, Michal Čepek)


Michal Čepek

Poprvé vyrazil do světa v roce 1993, kdy projel stopem celou Evropu. Následoval Izrael, Jordánsko, Egypt a v roce 1996 odjel sám po zemi přes Turecko, Írán, Pákistán do Indie a Nepálu. Tato roční Cesta na Východ úplně změnila jeho pohled na svět a cestování se stalo osudem. Začal průvodcovat přechody rumunských hor pro Kudrnu, další zkušenosti získal na zájezdech Adventury. Pro Alvarez pracuje již od roku 1998, dlouhá léta vytvářel a průvodcoval zájezdy v Asii. V současné době je majitelem CK Alvarez. Stále aktivně cestuje, připravuje nové zájezdy, chodí po horách, jezdí na kole a plaví se na lodi po řekách a kanálech.

míra 22.07.2015

Už se těším, jak se povezu - vlny a vlny a vlny (jsem jich skoro plný). Držím pěsti, ať stavba archy zdárně pokračuje --- jmč

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative