Kia ora – moje cesta mezi Kiwi

25.04.2014 napsal Bc. Markéta Doležalová


Nový Zéland si v poslední době vysloužil mnoho různých jmen, jako Země Pána prstenů, Kraj, Hobitín. Pravdou zůstává, že režisér Peter Jackson si pro zhmotnění svých představ nemohl vybrat krásnější místo. Když příroda obdarovávala jednotlivé země svými divy, byla k Novému Zélandu neobyčejně štědrá. Naleznete tu vše, co potěší srdce každého cestovatele. Krásné pláže s bílým pískem, neprostupné lesy a buše, pouště s neposedným vánkem, třpytivá jezera, nížiny i hory, jeskyně i ledovce. Místní lidé jsou navíc neobyčejně milí a ochotní, skoro jako by se zdálo, že jim naše evropská uspěchanost nic neříká, a i díky tomu, pro mě zůstává Nový Zéland jedním z nejkrásnějších míst na Zemi. Kia ora – moje cesta mezi Kiwi

Kdybych měla ve svém článku popisovat celou výpravu k ,,protinožcům“, příspěvek by připomínal spíše román, proto se pokusím popsat momenty, které pro mě byly z celé výpravy nejzajímavější.

Auckland

Auckland je město s obrovským srdcem, které tluče v jakoukoliv denní i noční dobu. Město samo, jako by přímo vypadlo z písně americké rockové skupiny GunsN'Roses„Vítejte v džungli“. Auckland je největším městem Nového Zélandu, celé je postavené na 36 vyhaslých sopkách, což určuje i jeho terén. V praxi to pak vypadá tak, že neustále chodíte z kopce do kopce, jeho hlavní atrakcí je bezesporu Sky Tower. Jedná se o nejvyšší budovu jižní polokoule. Z jejího vrcholu máte celé město jako na dlani a ti odvážnější si mohou skočit i bungee jumping.

Glow-worm Caves

Jeskyně Waitomo, se svítícími červy, jako by vás rázem přenesla do úplně jiného světa. Nad hlavou vám září tisíce malých světýlek, skoro jako byste se dívali na noční oblohu. Samotná jeskyně se skládá ze dvou pater. Vrchní, sušší, sloužící jako vstup do jeskyně a spodní, plné podzemní vody, kde si za příplatek můžete vyzkoušet jeskynní rafting. Celá návštěva Waitomo připomíná výpravu za dobrodružstvím. Máte možnost se procházet systémem chodeb, obdivovat se zvláštním přírodním útvarům, slaňovat, lézt po žebřících a to vše za svitu nejen vašich ,,čelovek“.

Coromandel

Poloostrov Coromandel je rájem pro milovníky horkých koupelí. Jeho hlavní atrakcí je Hot Water Beach, kde je možné si při odlivu vyhloubit v písku vlastní termální bazének. Není nic lepšího, než se naložit do horkého bazénku a zaposlouchat se do zpěvu oceánu.Krom báječných lázní nabízí Coromandel i romantická zákoutí, úchvatné pláže a překrásné výhledy.

Tongarirocrossing

Jedná se o jednodenní trek v oblasti národního parku Tongariro. Při tomto treku se stanete svědky rozmanitých přírodních proměn. Cesta vede kolem různobarevných kráterových jezírek a vodopádů, nabízí pohled na kouřící termální prameny, přes ,,Mordor“ jedinou novozélandskou pouť a na jejím konci vás čeká setkání s běsnícím velikánem, kterým není nikdo jiný, než Mt.Ruapehu, nejvyšší hora Severního ostrova.Tongarirocrossing je součástí TongariroNorthernCircuit. Je to velmi oblíbený trek a tomu odpovídá i množství lidí, které při jeho zdolávání potkáte. Cvakání fotoaparátů vás proto doprovází doslova na každém kroku.

Bublající termální jezírka

Rotorua  (Nový Zéland, Markéta Doležalová)

Waiotapu

Do země ,,termálních divů“ se vyplatí dorazit před desátou hodinnou ranní, protože přesně v 10:15 místního času zde začíná představení gejzíru Lady Knox. Celá show připomíná mohutné kýchnutí. Strážce parku vsype do kráteru hrst mýdla, tím vyvolá reakci, po které se horké vodě, uvězněné v kráteru,uvolní cesta vzhůru a ta může několik minut tryskat do výšky až 20 m. Krom gejzíru si můžete prohlédnout i další zajímavosti, jako jsou jezírka s bublajícím bahnem, různobarevně zbarvená kráterová jezera s hrůzostrašnými názvy,jako ,,Ďáblův chřtán“.  Nedaleko Waiotapu se nacházejí i krásné vodopády HukaFalls.

 Vodopády HukaFalls

Huka Falls (Nový Zéland, Markéta Doležalová)

Wellington

Wellington je hlavním městem Nového Zélandu, zajímavostí je, že je to zároveň nejjižněji položené hlavní město na světě.Je známé svým nevyzpytatelným počasí v jednu chvíli vás sluneční paprsky nutí sundávat vrstvy oblečení a vzápětí se celé město zahalí do mlžného oparu. Jeden místní mi řekl: ,,Pokud se ti nelíbí počasí na Novém Zélandu, počkej pět minut“.Jednou z největších zajímavostí města je jistě muzeum Te Papa, které je vlastně takové Národní muzeum. Návštěvníkům nabízí pohled do historie Nového Zélandu, představuje jeho faunu i floru. Můžete si zde vyzkoušet i simulátor zemětřesení. Vstupní halu muzea střeží tři obrovští trolové z filmu Hobit.

 Noční Wellington

Noční Wellington (Nový Zéland, Markéta Doležalová)

Již při příjezdu vás vítají bílé plachty, protože město je významným přístavem, kterého musí využít každý, kdo se chce dostat trajektem na Jižní ostrov do městečka Picton. Cesta trajektem ze Severního na Jižní ostrov přes Cookovu úžinu trvá přibližně tři hodiny a za pěkného počasí můžete dokonce sledovat delfíny a velryby.

Obrázek č. 4 – Picton

Picton (Nový Zéland, Markéta Doležalová)

 

Ledovec Franz Josef

K ledovci se váže velmi smutná pověst, která vypráví o statečné dívce, která ráda lezla po horách, jednou přesvědčila i svého milého aby jí doprovázel. Její druh nebyl tak zkušený, jako byla ona. Na vrcholku ledovce ho smetla lavina, která chlapce zabila. Ubohé dívce toto neštěstí zlomilo srdce, proto plakala tak usedavě, že její slzy stékaly po svazích a zamrzaly v místě, kde se dnes nachází právě ledovec Franz Josef.

Ledovec Franz Josef

Franz Jozef glacier - ledovec Franz Jozef (Nový Zéland, Markéta Doležalová)

Pod ledovcem se nachází stejnojmenná vesnička, která je výchozím bodem, všech cestovatelů. Cesta vedoucí na Franze Josefa je zasazena do kamenité krajiny, kterou protéká ledovcová řeka a můžete zde vidět i překrásné vodopády. Po vlastní ose se lze přiblížit k úpatí ledovce, který vypadá velmi poklidně. Zdání však klame, díky nestálosti počasí je tato oblast nebezpečná. Všude se nacházejí i varovné cedule. Takže pozor! Padají kameny a kusy ledu. Za příplatek je možné prohlédnout si tuto masu ledu buď z helikoptéry, nebo podniknout túru s průvodcem.

 Pozor padají kameny

Franz Jozef glacier - ledovec Franz Jozef (Nový Zéland, Markéta Doležalová)

Co říci závěrem… snad jen to, že se tento článek stane inspirací pro ty z vás, kteří nad návštěvou stále váhají. Nový Zéland je zemí, která je protkaná magickou Maorskou kulturou, je zemí nekonečných plání, kopců i kopečků na kterých se poklidně pasou ovce. Otvírá svou náruč všem návštěvníků a s hrdostí předvádí kouzla přírody. Sama za sebe mohu říci, že za ten čas, který jsem zde strávila, mně Nový Zéland natolik učaroval, že jsem zde při odjezdu nechala i část svého srdce.

 Zélande ahoj !

Zélande ahoj (Nový Zéland, Markéta Doležalová)

 

 

 

 


Bc. Markéta Doležalová

Vystudovala Univerzitu v Pardubicích. Poté odjela na rok a půl objevovat krásy Nového Zélandu. Na několik měsíců si vyzkoušela i život v Londýně. Je vegetariánkou a baví jí hlavně četba, cestování a poznávání nových kultur.

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative