Fotoblog z Japonska

26.02.2014 napsal Mgr. Hana Dušáková


Na začátku listopadu se skupina klientů CK Alvarez vypravila na 18 denní cestu Japonskem. Na následujících fotografiích si s námi můžete připomenout alespoň některé z mnoha zážitků a navštívených míst. Fotoblog z Japonska

Šinkansen (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

Expresy šinkansen se nám během zájezdu stanou nejběžnějším dopravním prostředkem. Hned po příletu vyrážíme na méně navštěvované západní pobřeží Japonska do historického města Kanazawa.

historické město Kanazawa (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

Kromě toho, že od 17. století byla centrem rozvoje nejrůznějších řemesel, je Kanazawa známá i rozlehlou zahradou Kenroku-en, kterou Japonci označují za jednu ze tří nejkrásnějších zahrad v zemi. Název znamená „Zahrada šesti prvků,“ což vyjadřuje, že dle tehdejších zahradních architektů měla ideální zahrada vyjadřovat a využívat důvtip, prostornost, klid, starobylost, výhledy a tekoucí vodu. Nutno říci, že tekoucí voda nám ten den opravdu nechyběla, ale dál už jsme měli na počasí pořád štěstí.

zahrada Kenrokuen v Kanazawě (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

Symbolem zahrady je tato oblíbená „rozkročená“ lucerna, se kterou se v Kanazawě setkáte v mnoha podobách, např. také na kanálových poklopech.

„rozkročená“ lucerna ze zahrady v Kanazawě na kanálovém poklopu (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

Z mnoha dodnes fungujících dílen navštívíme např. výrobnu zlatých předmětů a podíváme se, jak se tvoří hedvábná kimona se zdejšími typickými přírodními vzory.

výrobna zlatých předmětů (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)hedvábná kimona s typickými přírodními vzory (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

Další zastávkou na cestě je obnovená moderní Hirošima a blízký ostrůvek Mijadžima se známou oranžovou plovoucí bránou, jež v Japonsku označuje vstup do šintoistických svatyní.

Hirošima a Průmyslový palác od českého architekta Jana Letzela (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

Příležitostí ochutnat japonskou stravu bude mnoho a každý si jistě najde to své. Pro někoho třeba suši, pro jiného zelená zmrzlina vyráběná z práškového čaje mačča nebo housky plněné sladkou fazolovou pastou.

čerstvé sushi - losos, sépie, kreveta a jiné mořské dobroty (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

ani Velký Budha v Kamakuře neodolá zmrzlině ze zeleného čaje… (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

Nevynecháme starobylou Naru ani bývalé císařské město Kjóto, které bylo přes více než 1000 let hlavním městem Japonska.

_ (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)zahrady Stříberného pavilónu v Kjótu (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

Krásu dřevěných pagod a zenových zahrad sem nejezdí obdivovat jen turisté zdaleka, ale také školáci z celého Japonska. Podzim je dobou školních výletů a pro děti budeme častokrát větší atrakce než nějaký buddhistický chrám. Pokus o konverzaci s cizinci je totiž povinnou součástí výletu a odpověď na pečlivě připravenou anglickou otázku „Jak se vám líbí Japonsko?“ jim tak určitě neodmítnete.

podzim je pro malé Japonce obdobím školních výletů (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)podzim je pro malé Japonce obdobím školních výletů (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

Počasí v listopadu připomíná prodloužené babí léto a v tuto dobu vrcholí podzim, symbolizovaný především rudě zbarvenými javory zvanými momidži. Obdivování zářících listů je japonská národní vášeň a televize i noviny denně sledují postup „barevné fronty“ a informují, kam se právě vydat za těmi nejhezčími stromy.

japonské javory momidži, které jsou nejkrásnější právě v polovině listopadu (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)rudě zbarvené javory momidži (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

Během podzimního zájezdu budeme mít také možnost pozorovat svátek šiči-go-san, tedy doslova sedm-pět-tři, který je věnován chlapcům ve věku 3 a 5, a dívkám ve věku 7 let. V první polovině listopadu rodiče a příbuzní doprovázejí děti v nazdobených kimonech do šintoistických svatyní, kde se modlí za jejich zdraví a úspěch v životě.

holčička v kimonu (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

Na závěr zájezdu se opět vrátíme na ostrov Honšú a kromě poznávání hlavního města Tokia se také přiblížíme na dohled k nejvyšší japonské hoře Fudži (3776 m), která je od června 2013 nejnovějším přírůstkem na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO.

Fudži - od června 2013 je nejnovější japonskou památkou na seznamu UNESCO (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

Poslední den: proměna v téměř dokonalé Japonce a Japonky - jen ty šikmé oči nám nějak nejdou…

proměna v téměř dokonalé Japonce a Japonky (Japonsko, Mgr. Hana Dušáková)

 


Mgr. Hana Dušáková

Hanka pochází z Rychnova nad Kněžnou. Vystudovala anglistiku-amerikanistiku a japanologii na Filozofické fakultě UK. Volný čas během studia trávila odbavováním cestujících na pražském letišti a provázením amerických studentů po krásách naší vlasti. Má za sebou zkušenost s životem v USA, Japonsku a Španělsku. Pracuje jako překladatelka a tlumočnice. S Hankou se nejčastěji můžete setkat na zájezdech do Japonska, Panamy nebo Kostariky.

Aleš Dvořák 08.01.2020

Úchvatné fotky z krásné země..

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative