To nejlepší z Jižní Koreje a Tchaj-wanu

09.07.2018 napsal Ing. Pavel Kladivo


Do početné řady zájezdů, k jejichž realizaci jsme se letos dostali poprvé, se v květnu zařadilo To nejlepší z Jižní Koreje a Tchaj-wanu. Jednalo se vůbec o první zájezd na Korejský poloostrov zajišťovaný naší CK. A z jeho korejské části vám nyní přinášíme několik obrázků.

To nejlepší z Jižní Koreje a Tchaj-wanu

První z řady památek UNESCO na našem programu byla pevnost Hwaseong v Suwonu. Jedná se spíše o soustavu hradeb obklopujících historické centrum města s královským palácem. Nejzachovalejší část opevnění se vine po hřebeni kopců, takže při jejich obchůzce získáváme dobrý přehled o členitosti terénu na jižním předměstí Soulu.

Do jedné z nejlidnatějších světových metropolí se přesouváme následující ráno a strávíme zde dva dny. Většinu času trávíme procházením krásných královských paláců, na centrum města se podíváme shora z věže Namsan a dostane se i na nově otevřený, 555 metrů vysoký mrakodrap Lotte World Tower.

Další den opouštíme ruch velkoměsta a přesouváme se k pobřeží Východního moře, u nás známého spíše jako moře Japonské. Při návštěvě národního parku Seoraksan si užíváme přízně počasí a procházíme malebné chrámy na úpatí skalnatých hor. Lanovkou se necháme vyvézt pod jejich vrcholky a kocháme se nádhernými výhledy na drsnou krajinu.

V následujících dnech nás mimo jiné čeká několik buddhistických chrámů. Každý je něčím zvláštní a má zajímavou historii. Nejdříve jedeme do kláštera Haeinsa, založeného před více než 1200 lety. Nachází se hluboko v horách, takže výlet sem je příjemným únikem z civilizace. Místním unikátem je tzv. Tripitaka Koreana, dřevěné tiskařské desky ze 13. století, do kterých jsou vyryty nejdůležitější buddhistické spisy. 

Další větší zastávkou na naší cestě je Kjongdžu, bývalé hlavné město království Sjednocená Silla. Město samo o sobě nabízí hned několik zajímavostí, z nichž nejvýraznější jsou královské hrobky. Nám ale také slouží jako základna k výletům po památkách UNESCO v blízkém okolí. První z nich nás zavede do klášter Pulguksa a jeskyně Sokkuram, ze které socha Buddhy v lotosové pozici shlíží na východ na moře a symbolicky tak hlídá zemi před japonskou invazí. Cílem druhého výletu z Kjongdžu je vesnička Jangdong. Byla založena v 15. století a dodnes je plná zachovalých domů z období dynastie Čoson. Můžeme se tak procházet mezi obydlími běžných lidí na úpatí kopců, abychom pak mohli sledovat kontrast s domy šlechty umístěnými v kopcích.

Dalšími kláštery na programu jsou Beomeosa a Tongdoa, nacházející se na okraji Pusanu. Společně s Haeinsou patří ke třem nejvýznamnějším klášterům na jihu poloostrova. Jejich historie sahá až do 7. století a ke každému z nich se váže řada legend. Navíc přijíždíme krátce před Buddhovými narozeninami, v období, kdy jsou kláštery a přístupové cesty k nim bohatě zdobeny lampióny a lucernami různých tvarů.

Klášter Hyangiram, ke kterému přejíždíme následující den, nabízí opět něco nového. Musíme za ním na členitě jižní pobřeží, do míst, kde před stoletími korejská vojska odrážela japonské loďstvo. Hyangiram, díky své poloze na skalách na pobřeží, posloužil jako ideální základna pro mnichy, kteří v boji podporovali korejského generála I Sun-sina. Dnes se zde nebojuje, ale jezdí se sem mj. za nádhernými východy slunce. Nám sice tentokrát počasí nepřálo, ale i tak návštěva tohoto zajímavého místa stála za to.

Poslední korejskou zastávkou je pro nás Pusan. Opět využíváme možnosti podívat se na město shora, navštívíme i největší rybí trh v zemi.


Ing. Pavel Kladivo

Pavel vystudoval mezinárodní vztahy na Vysoké škole ekonomické v Praze, ale už během tohoto studia absolvoval několikaměsíční pobyty na Novém Zélandu, Tchaj-wanu, či Šrí Lance. Na Tchaj-wan se pak vrátil, věnoval se zde studiu čínštiny a mezinárodních vztahů a k tomu pracoval v cestovní kanceláři. Mezitím však stihl stopem, vlakem či na kole projet desítky evropských zemí, kus Austrálie, většinu států jihovýchodní, východní a jižní Asie i Transsibiřskou magistrálu. Na svých cestách obvykle podléhá své slabosti pro historická muzea a vysoké hory.

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative