My z Alvarezu - 4.díl: Stanislav Štipl

26.02.2018 napsal Bc. Klára Vorlová


Zajímá vás, jaké to asi je vést cestovku? Říkáte si někdy, jak byste zájezdy sestavili jinak, že to přeci musí být hrozně jednoduché, a proč cestovky dělají to a nedělají ono? Chtěli byste vědět, jak asi vypadá ta milá slečna, která vám bere telefony a odpovídá na maily? Připravili jsme si minisérií rozhovorů s pracovníky kanceláře, kterou jsme nazvali My z Alvarezu. Kromě odpovědí na otázky okolo chodu kanceláře se seznámíte s námi i trochu osobně a alespoň tak budete mít představu, s kým ve skutečnosti jednáte.

My z Alvarezu - 4.díl: Stanislav Štipl

Dnes jsem si "na paškál" vzala našeho IT experta Standu Štipla. Ačkoliv nesedí u nás v kanceláři každý den, často je našim "přítelem na telefonu". Standa má na starosti správu celého interního systému cestovky a správu webových stránek a blogu z hlediska programování. Konečně je tedy prostor pro trochu uznání, protože díky němu nové stránky fungují, jak mají. Kromě toho s námi řeší všechny technické problémy jako například, když nám klasicky nefunguje internet, nebo když se nám rozbije tiskárna. To je ale určitě zlomek toho, o co se v Alvarezu zaslouží. Standa má však i jeden velmi zajímavý koníček, protože se částečně angažuje i v politice. A nejen o tom bude čtrtý díl série My z Alvarezu!

Stando, nejdříve děkuji, že sis udělal čas na tento rozhovor, protože vím, že „ajťáci“ mají nabitý harmonogram. Jak dlouho už jsi součástí „alvarezí rodiny“?

U Alvarezu jsem začal někdy v dubnu 2007. Bude to tedy už 11 let.

A jak ses k spolupráci s cestovkou dostal?

Hledal jsem jakoukoliv brigádu a odpověděl jsem na inzerát. Původně jsem měl řešit on-line propagaci, ale postupně se to vyvinulo směrem k IT.

Co tě přilákalo k práci v prostředí cestovního ruchu? Cestuješ rád? Nebo v tom hrál roli jiný aspekt?

Ano, cestuji rád, nicméně byla to spíš náhoda.

Kdyby ses mohl jet někam podívat, kam by to bylo? Máš nějakou vytouženou destinaci, či místo, které bys chtěl navštívit?

Rád bych se podíval do jižní nebo Jihovýchodní Asie. Už jsem byl v severní Indii, tak buď do dalších částí Indie, na Srí Lanku, nebo do Thajska, Kambodži, Vietnamu a podobně.

Co je obecně na práci „ajťáka“ nejsložitější?

Lidé si často myslí, že IT je jeden obor a „ajťák“ vyřeší jakýkoli problém s počítačem. Ale to není vůbec pravda. Taky nepůjdeš k zubaři, když tě bolí koleno. Primárně se věnuji vývoji backendů webových aplikací. Snažím se být co nejuniverzálnější, ale nesmí to být na úkor kvality.

Můžeš mně nějak laicky vysvětlit, co si můžu představit pod pojmem backendy webových aplikací?

Když tam dáme jenom webové aplikace, pomůže to?

Aha, chápu a dál se už raději neptám. Stando, musíš být pod obrovským stresem, dá se vůbec časově stíhat pracovat pro několik institucí najednou?

Pracovat jen pro jednu firmu by mě nebavilo. Času máme všichni stejně, je to jen otázka nastavení priorit.

A také time managementu! Je možné mít v tomto oboru nějaký cíl, čeho bys chtěl dosáhnout? Máš pocit, že IT je oblast, která se neustále dynamicky rozvíjí, anebo myslíš, že už pomalu dosahuje bodu, kdy se není moc kam posouvat?

IT beru spíš jako prostředek než cíl. Ale o budoucnost oboru obavy nemám. I když třeba Mooreův zákon jednou přestane platit, vývoj si najde jinou cestu.

Prozradím na tebe, že se tak trochu angažuješ i v oblasti politiky. Mohl by ses s námi detailněji podělit, co tě vedlo ke vstupu do „jámy lvové“, co přesně děláš, případně s jakou stranou sympatizuješ?

Od roku 2012 jsem členem České pirátské strany. Tehdy jsem byl tady v Hradci Králové mezi prvními Piráty. Přivedla mně k nim snaha o úpravu zákonů tak, aby odpovídaly realitě 21. století. V současné době už nevěnuji politice tolik času, ale Piráty stále podporuji.

Bavilo tě to? Chtěl bys v budoucnu ještě více zabřednout do politiky, například stát se poslancem, nebo máš nějakou konkrétní vizi, čeho bys chtěl dosáhnout?

Politiku sleduji zhruba od roku 1998, kdy mi bylo 9 let a pamatuji si věci, které si dnešní voliči nepamatují nebo pamatovat nechtějí. I dnes se rád podívám na přenosy ze sněmovny tak, jako se třeba někdo jiný dívá na fotbal. Nicméně věnovat se politice jako hlavní činnosti se zatím nechystám.

Stando, dalo by se říct, že jsi dost zaneprázdněn a na zábavu ti času asi moc nezbývá, ale máš nějaké koníčky, hobby či zájmy, které ve chvilce volna rád děláš?

Je toho hodně, ale ničemu se v současné době nevěnuji soustavně. Začnu tím, co jsem už zmínil. I ta politika a IT je svým způsobem koníček. Mám několik historických počítačů Atari. Byly doby, kdy jsem chodil běhat, jako hlavní dopravní prostředek používal kolo a dokonce se pokoušel jezdit na koni, ale to už je dávno. I tu motorku asi prodám.

Stando, já ti moc děkuji za tvůj drahocenný čas a přeju ti mnoho úspěchů na poli pracovním, politickém, ale i v osobním životě. Třeba na tu motorku ještě dojde! :)


Bc. Klára Vorlová

Klára vystudovala bakaláře na Fakultě informatiky a managementu v oboru Management cestovního ruchu. V Alvarezu během studia absolvovala praxi a den po státnicích začala v Alvarezu dělat PR a marketing. K tomu nastoupila na magisterský obor Mediálních studií na Univerzitě Karlově, ale kvůli pracovní vytíženosti musela studium přerušit. Ačkoliv miluje geografii a má o ni přehled, sama není zcestovalá, ale věří, že má stále ještě toho hodně před sebou a že jednou ten svět dobude. Kláře učaroval v 16 poker a dlouho se mu věnovala, dnes už na něj bohužel nemá čas. Miluje tenis, a to jak aktivně, tak pasivně a jako fanoušek se ráda dívá na jakýkoliv sportovní přenos od fotbalu, přes hokej, biatlon až po golf a mnoho dalších. Díky rodině byla velmi ovlivněna i v hudbě, která je pro ni velmi důležitá. Poslouchá interprety napříč různými žánry, nejradši však soul, funk a mottown 60. - 70.let.

Alvarez s.r.o. 2017
designed by Humlnet Creative